Przepis na pożywne eko-śniadanko

Przepis na pożywne eko-śniadanko

Polecam przepis na zdrowe i pożywne śniadanko, który praktykowałem jeszcze w latach 90-tych jak przechodziłem na wegetarianizm, zainspirowany muesli dr Bircher Bennera i książką Anny Grodeckiej Wszystko o wegetarianizmie:

Wieczorem, na dno głębokiego talerza wsypujemy garść nasion słonecznika, ewentualnie trochę innych ziaren (siemię lniane, czarny sezam, nasiona wiesiołka, szałwi hiszpańskiej, itp.). Na to wsypujemy parę garści płatków (oczywiście wszystko ekologiczne!): owsiane, orkiszowe, ew. jeszcze jęczmienne i żytnie. Wszystko to zalewamy wodą na noc (wody lejemy max do poziomu płatków, nie więcej). Rano dodajemy: łyżkę miodu, starte jabłko, trochę rodzynek i dwie łyżki jogurtu. Wszystko lekko mieszamy. Dodajemy trochę orzechów, najlepiej włoskich, ale też mogą być laskowe, nerkowca, migdały (mogą być wcześniej namoczone i obrane ze skórki), płatki kokosowe. Na muesli układamy sezonowe owoce i podjemy.

Takie witalizujące śniadanko (zaktywizowane biologiczne przez namaczanie ziaren), polecam szczególnie w ciepłych miesiącach.



Jesienią i zimą lepiej zjeść rano coś ciepłego. Polecam na śniadanie kaszę jaglaną, gotowaną bez soli. Kaszę zalewamy podgotowanymi w małej ilości wody z miodem pokrojonymi jabłkami, gruszkami. Zalewamy to jogurtem i dodajemy rodzynki i pokrojone owoce (banany, brzoskwinie, jagody i inne dostępne). W najprostszej, szybkiej wersji "chłopskiej" ugotowaną kaszę zalewamy kefirem.

20170617_135913copyjpg
Smacznego! 

udost_gpluspng      udost_face_1jpg      udost_tweetjpg